Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

Σκαραμαγκάς, η παραλία της πόλης μας...


Το όνομα Σκαραμαγκάς το συναντάμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η ονομασία Σκαραμαγκάς προήλθε από μια οικογένεια χιώτικης καταγωγής που λεγόταν Σκαραμαγκάς και είχε δικά της κτήματα εκεί. αυτό το όνομα βγήκε από τα σκαραμάγκια που ήταν πολυτελή, χρωματιστά υφάσματα τα οποία τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για τη διακόσμηση των ανακτόρων και των ναών. Η ονομασία αναφέρεται για πρώτη φορά στην εποχή του Εμμανούήλ Κομνηνού το 12ο μ.Χ. Οι κατασκευαστές και οι έμποροι των σκαραμμαγκίων ονομάζονταν σκαραμαγκάδες.

Όπως λένε παλιά ο Σκαραμαγκάς ήταν μια πεντακάθαρη θάλασσα με ωραία αμμουδιά και πολλοί Αθηναίοι κάνανε το μπάνιο τους εκεί τα καλοκαίρια και τρώγανε φρέσκο ψάρι στα όμορφα μικρά του ταβερνάκια.

Σήμερα ο Σκαραμαγκάς είναι ένα μεγάλο Ναυπηγείο που δημιουργήθηκε το 1957 από τον εφοπλιστή Σταύρο Νιάρχο.

Πριν λίγες μέρες επισκεφτήκαμε την περιοχή. Μαζί μας εκτός από τις δασκάλες μας ήταν και ο κ. Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του «Οικόπολις» (περιβαλλοντολογικός σύλλογος Χαϊδαρίου) ο οποίος με πολύ μεράκι μας ξενάγησε στο χώρο. Το τοπίο που αντικρίσαμε μας γέμισε στεναχώρια και μελαγχολία. Στο βάθος φαινόταν το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής και τα διυλιστήρια. Η θάλασσα δεν ήταν πια γαλανή. Το χρώμα της ήταν ένα ξεθωριασμένο γκρι και τα βράχια που υπήρχαν γύρω ήταν γεμάτα πίσσα και σκουπίδια. Είδαμε μεγάλα καράβια που περίμεναν εκεί για να επισκευαστούν, γιγάντιους γερανούς και τεράστια εμπορευματοκιβώτια. Όπως μας πληροφόρησε ο κ. Φωτεινάκης στην ίδια περιοχή που ήδη είναι τόσο υποβαθμισμένη θέλουν να φτιάξουν τώρα ένα μεγάλο εμπορικό λιμάνι. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα πολλά φορτηγά να περνούν μέσα από την πόλη μας για να μεταφέρουν εμπορεύματα εκεί.

Φεύγοντας ευχηθήκαμε όλοι ο χώρος που έχει απομείνει να καθαριστεί να γίνει χώρος αναψυχής για τους δημότες της πόλης μας και σιγά σιγά με τα χρόνια να αναβιώσει ο υδροβιότοπος της περιοχής. Και φυσικά όλοι μας θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να μην αφήσουμε να γίνει άλλο ένα ακόμη έγκλημα στην πόλη μας

Έλενα, Νικήτας, Αθανασία, Φώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: